Правилата в австралийския футбол

Правилата в австралийския футбол

Австралийският футбол (наричан още футбол по австралийски правила, ози рулс, фути) е контактен отборен спорт с топка. Играе се от 2 отбора с по 18 играчи на терена и 4 резерви. Целта им е да отбележат гол – топката да премине между двете вътрешни греди след удар с крак. Голът носи 6 точки, а между ако топката премине между вътрешна и външна греда се отсъжда бихайнд, носещ 1 точка.

Играта е замислена с цел поддържане на физическата подготовка на състезателите по крикет по време на зимата в Австралия. (вж. История)

Игрище

Игрището в австралийския футбол, както и топката, е овално. Дължината му трябва да е над 150м., а ширината – минимум 135м. Освен крайните линии, на тревата са отбелязани централния квадрат, който е с размери 50х50 метра, централният кръг, където започва играта, както и две частични окръжности с радиус 50м. и център в средата на всяка голова зона.

Пред всяка голова зона е разположен 9-метров правоъгълник.

Греди и точкови зони

Във всеки край на игрището има 4 греди – 2 голови в средата и 2 бихайнд греди отстрани, разположени на 6,40м. една от друга. Головите са по-високи от страничните (най-често с височина 9,60м.), но дължината им не е фиксирана, тъй като точковите зони са буквално безкрайни по височина.

Гол и 6т. се отсъждат при преминаване на топката между двете централни греди. Съдята го отсъжда с изпънати напред 2 ръце и развяване на 2 флага. Гол може да бъде отбелязан само с крак.

Бихайнд и 1т. се отсъждат при докосване на топката до голова греда, преминаването ѝ между головата и бихайнд гредата, докосването на топката с ръка, преди да премине между които и да е две греди или преминаването на играч с топката в ръце между които и да е греди (последните две ситуации се наричат „ръш бихайнд“). Съдията го отсъжда с изпъната напред една ръка и развяването на един флаг.

При докосване на топката до бихайнд гредата точки не се отсъждат, а топката се счита за излязла от игра.

Арбитри

На игрището има 9 арбитри – трима главни, четирима странични и по един зад всяка врата. Освен това за всеки мач има 1 резервен арбитър, както и официални лица, които се грижат за отброяването на точките и видео-повторенията.

Продължителност на мача

Двубоите в AFL са с продължителност от 4 четвъртини по 20 мин., като часовникът се спира при отбелязването на гол или точка, излизането на топката извън терена или по решение на главен арбитър. Почивките след първата и третата четвърт са по 6 мин., а на полувремето – 20 мин.

Начало на играта

Мачът започва с удряне на топката в средата на централния кръг от страна на главния арбитър в централната част на терена, така че тя да отскочи вертикално. Двама играчи (ръкмени, вж. Позициите на терена) скачат да я достигнат, като нямат право да я хващат преди тя да е слязла до нивото на раменете. Най-често те опитват да я ударят с юмрук или отворена длан към свой съотборник в близост. От Сезон 2019 по време на т.нар. начално потупване в трите третини на игрището (двете 50-метрови зони и центъра на терена) трябва да има по шестима състезатели от всеки от двата отбора, като в централния квадрат могат да бъдат по 4 играчи от всеки отбор – този, който скача за спорната топка и още трима.

По същия начин продължава играта след гол. След бихайнд се изпълнява свободен удар от 9-метровия правоъгълник.

Движение на топката и излизане на топката извън игрището

Играчите могат да ритат и подават топката с ръка по всяко време. Подаването с ръка не може да бъде осъществено чрез хвърляне, а трябва да стане с удар с юмрук с едната ръка докато топката се държи с другата.

При движение с топката по игрището, играчът трябва да докосне топката по терена на всеки 15м. ако не я е подал преди това. В противен случай се отсъждат „крачки“.

Ако токата е излязла директно от даден играч, опитал подаване или удар с крак, то играчът на противниковия отбор, който е най-близо до мястото на което е напуснала топката, изпълнява свободен удар от същото това място. Ако напусне игрището търкаляйки се или от ръка, то тя бива върната от страничния съдия, който я хвърля назад, освен ако арбитрите не преценят, че е била извадена нарочно извън терена.

Ако топката бъде затисната под куп играчи, арбитърът в тази част на терена спира играта и отсъжда спорна топка. За разлика от спорната топка в началото на играта и след гол, в тези случаи арбитърът подхвърля топката, вместо да я удря в терена.

Марк, свободен удар и 50-метрово наказание

Маркът бива отсъден при уловен пас с крак от 15 или повече метра. За да бъде валиден маркът, уловилият топката играч трябва да бъде първият, който я е докоснал, ако има единоборство. Маркът дава на играча свободен удар, при който най-близките до нападащия играч защитници могат да бъдат на мястото на улавянето на марка и на не по-малко от 10м от двете страни на състезателя, който го изпълнява.

Свободен удар се отсъжда и при силово съприкосновение под коленете („ниско съприкосновение“) и над раменете („високо съприкосновение“) на противника, както и, по преценка на съдията, при ненужна грубост, нарочно засилване на противника с главата надолу към терена, силово избутване в гръб или задържане.

Марк и свободен удар се изпълняват от играча, който ги е получил, освен в редки случаи на получена по време на единоборството травма, след която състезателят не може да продължи играта.

50-метрово наказание се отсъжда при нарушаване на периметъра при свободен удар, при продължителна грубост при спряна игра, при оспорване на съдийско решение или всякакво неуважение към съперника и каквото и да е нарушаване на етичния код.

Съприкосновения и отнемане на топката

Защитникът може да събори играчът с топката, но контактът не може да е над раменете и под коленете. Освен това защитаващият се състезател има право да опита да измъкне топката от ръцете на противника. Ако играчът, който притежава топката, бъде съборен от съперник и я изпусне, съприкосновението се смята за успешно, топката за отнета, а играчът, инициирал контакта, получава свободен удар.

Наказания

В австралийския футбол картони няма. Вместо това съдиите записват в докладите си играчите, които според тях са били ненужно груби по време на мача, а след кръга специална комисия, наречена Трибунал, решава дали да приеме или отхвърли предложението за наказание и каква да бъде неговата продължителност, съгласувайки я с правилника на AFL.

Смени

В Австралийската футболна лига на пейката за всеки отбор има четирима състезатели. Това са „хокейни“, непълни смени и могат да се извършват по всяко време. Ограничението на ротации в мач е по 90 за двата отбора.

Класиране, точкуване и Финали

Класирането се определя спрямо спечелените от мачовете точки, а при равенство в точките – на база процент от реализираните спрямо допуснатите точки във всички мачове. В случай на еднакъв точков актив и процент се взима предвид броят отбелязани точки.

В ози рулс победата носи 2 точки, равенството се оценява на 1, а загубата не носи точки. В AFL точкуването е 4 т. за победа и 2 за равен.

Първите 8 тима след изиграването на 23-те кръга от редовния сезон на AFL се класират за Финалите през септември. (вж. Схема на Финалите). При равенство във Финалите се играят 2 продължения по 5 минути, а ако и след тях резултатът е равен се активира правилото за „Златен гол“.

Големият финал на AFL се провежда в последната събота на септември на Мелбърн крикет граунд.

Научете повече

Вижте още на страниците Позициите на терена и Схема на финалите в AFL.