„Купа на играчите“ ще популяризира австралийския футбол в Пловдив на 8 май. Турнирът ще се проведе на Игрище 5 към стадион „Пловдив“ в спортния комплекс до Гребната база. Срещата е с начален час 14:00.

Освен част от предсезонната подготовка на двата български отбора, новият формат ще даде шанс и на дамите да се изявят, както и да се включат мъже, които все още нямат клуб. „Новобранците“ могат да се възползват от обучителна лека тренировка от 12:30 ч.

Регистрацията е индивидуална и отворена за всички желаещи, навършили 18-годишна възраст. Съставите на отборите ще бъдат определени от треньорите и капитаните на София Магпайс и Варна Димънс чрез драфт в 2 кръга – на 24. април и в деня на турнира. Отборите в „Купата на играчите“ ще получат имена при формирането си.

Форматът на новата надпревара е 7 срещу 7, по подобие на „Фестивала на футбола“ от есента. Различното в правилата е, че вместо стандартните спорни топки при излизане на топката от игра тя ще е притежание на най-близкия състезател от противниковия отбор на този, чийто състезател я е докоснал последно преди излизането ѝ от очертанията.

Още подробности за надпреварата очаквайте скоро.

Новият турнир и усложнената епидемична обстановка ще доведат и до разместване в календара на AFL Bulgaria. Първото домакинство на София Магпайс се отлага и така лигата ще започне с мач у дома за Варна Димънс на 12. юни. Това ще позволи и по-къса лятна пауза преди подновяването на битката за титлата през есента.