София Магпайс загуби от Загреб Хоукс с 5.2 (32) : 39.20 (254) в първия мач по австралийски футбол в България. Срещата се проведе на стадиона в кв. Требич и бе съвместна инициатива на „Свраките“ и район „Надежда“ на Столична община. Специален гост бе зам.-ръководителят на мисията на Австралия за Гърция, Румъния и България г-н Андреа Биги, който подари на нашия тим топки и тренировъчна екипировка от името на посолството, AFL и AFL Europe.

Най-полезен за домакините бе Георги Сребър с 2 попадения, няколко добри солови акции и прилагане на висока преса във фаза защита. За софийския клуб с най-много притежания, по няколко спрени опасни атаки на съперника и по един гол се отличиха бившият исландски национал с българска кръв Йон Зофониасон и австралиецът Скот Уорън, както и „преотстъпеният“ от хърватския състав играещ президент Йосип Кравар.

Преминаването на Кравар в състава на „Свраките“ се наложи поради травма на Красимир Димитров на загрявката. Той падна лошо по време на упражнение и изпита силна болка в ръката. Съотборникът му Лазаров го откара в болница, което остави домакините с двама състезатели по-малко още с началото на двубоя.

Над всички в мача бе състезавалият се професионално в Австралия играещ треньор на „Ястребите“ Йосип Хабляк. „The Pain Train“ на практика не остави шанс на нашият тим в спорните топки, отчете се и с голове и асистенции.

Резултати

ОтборГоловеБихайндиТочки
София Магпайс5232
Загреб Хоукс3920254

Мачът очаквано започна под диктовката на гостите, които не позволиха на Магпайс да отбележат точка в първата четвърт, когато на терена се появи и дама – Татяна Бенова-Маркова получи шанс да се докосне до емоцията на мача. През втората част Сребър стана първият голмайстор в историята на българския клуб след добавка отблизо. По-късно в мача Уорън, Зофониасон и Кравар вкараха след шутове от дистанция, а Сребър отбеляза втория си гол отново отблизо след хубав финт срещу защитник.

Двата отбора вечеряха заедно след мача, а най-издръжливите финишираха в нощен клуб в ранните часове на неделния ден.

„Свраките“ обещаха скоро да върнат визитата с мач в Загреб, а „Ястребите“ се влюбиха в столицата ни и изявиха желание да се върнат скоро за нова среща със софийският тим.

AFL Bulgaria продължава работата си за популяризиране на този спорт у нас. В ход е изготвяне на стратегия за развитието на клуб във Варна, където през миналата година се проведоха няколко открити тренировки. Планираме и скорошно стартиране на преговори за следващ международен мач.