Софийският Магпайс победи с 88:70 домакините от Варна Димънс в първия мач по австралийски футбол между два български отбора. На стадиона в Аксаково „Демоните“ се бориха до последните секунди в своя дебют и въпреки липсата на опит бяха равностоен противник, но в крайна сметка не успяха да наваксат цялото си изоставане и загубиха с 3 гола разлика.

България бе част от страните, които се включиха в първото издание на Фестивала на футбола на Европейската лига по австралийски футбол (AFL Europe), наред с Австрия, Германия, Ирландия, Нидерландия, Полша, Русия, Хърваска, Финландия и Швеция. „Свраките“ получиха медали за успеха си, а за най-добър на терена бе определен отбелязалият 5 гола Петър Петров от състава от Морската столица. Родната лига AFL Bulgaria пък получи топки и арбитърска екипировка от европейската централа.

Срещата бе силно повлияна от вятъра и започна с две огледални четвърти. В първата гостите поведоха с 22:8, преди във втората варненци да изравнят резултата – 30:30. След голямата почивка „черно-белите“ се хвърлиха в атака и реализираха 6 гола срещу само 1 допуснат в третата четвърт и влязоха в последната част с 32 точки преднина. Домакините опитаха обрат и бяха много близо до него, но 5:3 гола в последните 20 минути бяха достатъчни за Магпайс да постигнат успех в мача. Последният съдийски сигнал прозвуча при 10.10.70 : 13.10.88 в тяхна полза.

Резултати

Отбор1/41/23/4КРГоловеБихайндиТочки
Варна Димънс1.24.65.610.10101070
София Магпайс3.44.610.813.10131088

Най-резултатен за победителите бе французинът Жулиен Фике с 6 гола и 5 бихайнда (общо 41 точки), а друг французин – Пиер Дюпре, бе най-полезен в защита, като гарнира това с три гола и три бихайнда в своя дебютен ози рулс мач. Друг дебюант – Петър Петров от състава на „Демоните“, отбеляза половината от попаденията за своя тим, както и 2 бихайнда (общо 32 точки), бе в основата на повечето атаки към вратата на гостите и заслужено взе приза за играч на мача.

Най-често клубовете в на Стария континент имат сериозно присъствие на живеещи в съответната страна австралийци, но случаят с България не е такъв и отборите на София и Варна са съставени предимно от местни играчи. Все пак на терена беше безкрайно интернационално с трима французи в състава на „Свраките“ и роден в швеция бивш ръгбист от азиатски произход, нигериец, натурализиран за националния ръгби тим на Катар, англичанин и играещият треньор Йон Софониасон – бивш национал на Исландия с български корени, всички част от отбора от Варна.

Събитието стана факт със съдействието на община Аксаково, а партньор за храни и напитки бе варненският Indian Bar & BBQ.

След срещата двата отбора изявиха готовност за мач реванш в София до края на годината.

Още подробности са налични на фейсбук страниците на лигата, „Демоните“ и „Свраките“.