„Свраките“ се завърнаха в София след исторически мач в Дания

Единственият български отбор по австралийски футбол София Магпайс изигра първия си двубой в чужбина и общо втори след проведената през април битка срещу коравите хървати от Загреб Хоукс в столицата. В Дания българите се изправиха срещу втория отбор на Оденсе Лайънс – резервите на един от най-добрите тимове в датската лига, която може да бъде окачествена като най-силната в континентална Европа.

„Свраките“ загубиха с 30:88, но в определени периоди от срещата се отличиха с изключително качествени изпълнения въпреки високата класа на противника. В австралийския футбол всеки гол наброява шест точки, а освен това точки се печелят и чрез т.нар. бихайнди, които носят по една. Така резултатът бе оформен от 4 гола и 6 бихайнда за гостите от София срещу 13 гола и 10 бихайнда за „Лъвовете“.

Резултат

ОтборQ1Q2Q3Q4ГоловеБихайндиТочки
Оденсе Лайънс3.18.411.613.10131088
София Магпайс1.21.34.34.64630

За българския тим попаденията отбелязаха Жулиен Фике, Богдан Млъчков и Мортен Мерхой Мьозе (два) – последният от състава на домакините, подкрепил българите поради късата им пейка. Късата пейка, жегата в Оденсе и някои леки разтежения на играчи на „черно-белите“ доведоха и до това, че българския отбор игра с човек по-малко през значителна част от второто полувреме.

За Магпайс на терена край хиподрума в Оденсе излязоха капитанът Атанас Кирачин,  Дамиен Дюпуи, Жулиен Фике, Свилен Стоянов, Георги Сребър, Георги Марков, Красимир Димитров и Богдан Млъчков, подкрепени от датска страна от Матиас Корнелиусен, Каспер Хьог и Мортен Мерхьой Мосе.

Плановете на софийския тим до края на годината са да опитат да запознаят спортните ентусиасти с футбола по австралийски правила. Клубът вече подготвя събития с тази цел през есента. Също така редовните тренировки на отбора са отворени за всички желаещи като полът, възрастта и националността нямат значение, единствено ентусиазмът, споделят „Свраките“. Всеки желаещ може да се свърже с тях през официалната Фейсбук страница.