Седмица без един ден в света на ози рулс (05.03. – 10.03.)

След като преди седмица „подарихме“ понеделника на предходните 7 дни, този път обзорът ни обхваща само 6.

Сряда, 06.03.

Билетите в свободна продажба за блокбъстъра между Есендън и Колингууд навръх националния празник 25. април са вече разпродадени.

Сезон 2018 бе най-посетения в историята на AFL с почти 7 600 000 сбор на зрителите, а нивата средно на мач доближават тези от преди включването на Голд Коуст и Грейтър Уестърн Сидни и сякаш е само въпрос на време рекордът от средно 38423 фенове от 2010 г. да бъде подобрен.

Четвъртък, 07.03.

След само седмица употреба, LED екраните за даване на наставления ще бъдат изтеглени от AFL. Причината – при слънчево време цифрите и символите на тези екрани са на практика невидими.

Лигата похарчи около 5 хиляди долара на брой за разработването на тези екрани. Те обаче се оказаха непрактични – твърде малки са, за да бъдат видяни от около 150 метра, и тежат почти 7 килограма, а освен това се превръщат в огледало срещу слънцето.

Сега ръководството на AFL инструктира клубовете да намерят индивидуално решение.

„Знаехме, че това няма да проработи, затова изобщо не сме ползвали таблото“, заяви треньорът на Бризбън Крис Фейган. Сега отборите могат да разработят собствени с размери 80х60 сантиметра, като се очаква повечето да предпочетат low-tech варианти – пластмасови табели. Няма да бъде позволено две или повече табели да бъдат вдигани едновремено.

LED екраните бяха решение на Лигата да бъде намален ефекта от новите ограничения за рънърите, с които ози рулс загуби една от отличителните си черти – хора, които не участват в играта, да бъдат на игрището, дори когато топката е „жива“. От новия сезон рънъри на терена ще има само след гол.


Калън Уорд няма да е готов за игра в следващите 6 седмици поради травма в коляното. Халфът на Грейтър Уестърн Сидни ще пропусне мач за първи път от 2014 г. насам.

Петък, 08.03.

Халфът на Хоуторн Дан Хоуи е с контузия и е под въпрос за старта на сезона. Все още обаче не е известна причината за травмата, въпреки че той не тренира наравно със съотборниците си вече 2 седмици.

Неделя, 10.03.

Четирикратният играч на сезона за Сейнт Килда Джак Стивън е тренирал с тима в петък, стана ясно в неделя, когато той бе в треньорската кабинка на своя отбор. В края на февруари халфът получи позволение за допълнителна почивка поради душевни проблеми. Очаква се най-полезният играч на „Светците“ за миналия сезон да е готов за първия официален мач на тима през новата година.