Отмина важна седмица в AFL – затвори трансферният прозорец. И не само. Ето какво се случи:

Понеделник, 14.10.

Една от най-очакваните сделки през този трансферен период е факт – Еди Бетс се завръща в състава на Карлтън след 6 сезона с Аделейд, в 4 от които бе основният реализатор за Кроус.

Еди Бетс има 9 сезона с екипа на Карлтън

Нападателят бе част от Блус в периода 2005-2013 г., вкарвайки 290 гола в 184 мача (два пъти най-резултатен за сезона). За тима от Южна Австралия той бе дори по-ефективен – 310 гола в 132 срещи. Във визитката му личат още участия в идеалния отбор на Лигата в 3 поредни години (2015-2017 г.)

През Сезони 2006, 2015, 2016 и изминалия 2019 негови попадения са избирани за Гол на годината.

Бетс ще навърши 33 през ноември. „Враните“ се разделиха с него почти на добра воля, като ще получат компенсация от едва един избор в четвърти кръг на драфта догодина и ще плащат 20% от заплатата му при „Сините“.

Вторник, 15.10.

Аделейд намери своя нов наставник. Това е бившият помощник в Грейтър Уестърн Сидни и градския съперник Порт Аделейд Матю Никс. Като играч той има 175 мача в рамките на 10 сезона с екипа на Сидни.


Хоуторн и Г. У. Сидни се разбраха за трансфера на Джонатан Патън. Снажният голмайстор пропусна целия изминал сезон, има няколко тежки контузии в коленете през кариерата си, но когато е здрав е изключително ефективен – 130 гола в 89 мача.

В замяна на услугите на Патън „Ястребите“ компенсират „Гигантите“ с избор в четвърти кръг на драфта догодина.


Сам Джейкъбс премина от Аделейд в Г. У. Сидни. Ветеранът струваше на „Гигантите“ избор в четвърти кръг на драфта догодина.


В рядък случай за историята Били Фрамптън премина от Порт Аделейд в местния съперник Аделейд на цената на избор в четвърти кръг на драфта през 2020 г. 22-годишният нападател записа едва 3 мача и 4 гола за Пауър в четирите си сезона в клуба.

снимка: FoxSports

Сейнт Килда се сдоби с двама високи играчи от състава на Порт Аделейд. Ръкменът Патрик Райдър (вдясно) и защитникът Дугал Хауърд са вече „Светци“, като заедно с това новият им клуб получи и избор номер 10 в драфта тази година и място в четвърти кръг през 2020 г.

Като компенсация „Светкавиците“ получиха избори и 12, 18 през тази и билет в трети кръг догодина.


Хю Грийнууд вече е играч на Голд Коуст. Халфът преминава при „Слънцата“, след като бе открит за големия футбол от Аделейд преди 3 години.

В замяна Кроус получиха избори в трети и четвърти кръг на драфта през следващата година. 27-годишният футболист записа 51 мача и 36 гола с екипа на тима от Южна Австралия.


Дарси Камерън вече е играч на Колингууд. Ръкменът преминава при „Свраките“ заедно с избор 62 в драфта за сметка на избор 56, отишъл при Сидни като компенсация.

Сряда, 16.10.

Зак Смит се завърна в Голд Коуст. След 4 сезона в Джийлонг ръкменът е отново играч на „Слънцата“, където започна кариерата му и където изкара също 4 сезона. „Котараците“ получиха в замяна избор 58 в драфта.


Люис Тейлър, досега в състава Бризбън, вече е играч на Сидни. Едва на 24 години той има 112 мача и 88 гола в кариерата си и струваше на „Лебедите“ избор номер 48 в драфта.


Джак Стивън, досега в състава на Сейнт Килда, ще носи екипа на Джийлонг от новия сезон. За трансфера му се заговори още преди месеци и стана факт благодарение на 58. място в драфта.

29-годишният халф има 183 мача и 112 гола през кариерата си. В последната година на няколко пъти се оттегляше от тренировки и мачове, за да се бори с депресивни състояния.


Младият халф Калъм Ах Чи премина от Голд Коуст в другия тим от щата Куийнсленд Бризбън. „Слънцата“ получиха от „Лъвовете“ като компенсация избори в трети и четвърти кръг на драфта догодина.

Брад Хил се завръща в щата Виктория

Брадли Хил и Блейк Акрес размениха отборите. От 2020 г. те ще играят съответно за Сейнт Килда и Фриментъл. Заедно с тях „Светците“ получиха избор в четвърти кръг на драфта догодина, а „Докерите“ ще имат 10. и 58. позиция през тази и места във втори и четвърти кръг през следващата година.

За преминаването на Хил в Сейнт Килда се говори от месеци. 26-годишният халф има 149 мача и 79 гола в кариерата си, в която личат 3 шампионски медала от престоя му в Хоуторн, откъдето премина във Фриментъл през 2017 г. след 5 сезона в състава на „Ястребите“.


Хоуторн и Карлтън се разбраха за трансфера на 23-годишния ръкмен Марк Питонет. Блус получават избор 61 в драфта заедно с играча, а при Хоукс отиват билети с номера 54 и 63.

За 4 сезона при „Ястребите“ Питонет изигра едва 7 мача.


Андрю Филипс премина от Карлтън в Есендън. Заедно с него Бомбърс получиха места с номера 61 и 72, а Блус бяха компенсирани с 57. и 70. избори.

28-годишният ръкмен има едва 41 мача в кариерата си.


Уестърн Булдогс подсили нападението си с привличането на Джош Брус от Сейнт Килда. 197-сантиметровият централен нападател струваше на „Кучетата“ избори 32 и 51 в тазгодишния драфт.

27-годишният Брус има 113 мача и 171 гола в кариерата си с екипите на Г. У. Сидни и този на „Светците“, за които бе основен реализатор през Сезон 2015.


Защитникът на Аделейд Алекс Кийт премина в Уестърн Булдогс. Заедно с него „Кучетата“ получиха място в трети кръг на драфта догодина, разделяйки се с избор 45 за тазгодишния и място във втори кръг на драфта следващата година.

На 27 години Кийт може да се похвали едва с 30 мача в AFL, но през изминалия сезон показа сериозно израстване.


Том Кътлър бе трансфериран от Бризбън в Есендън. Заедно с него Бомбърс получиха избор 64 в драфта, а Лайънс бяха компенсирани с избор 72 през тази и място в трети кръг догодина.


Сейнт Килда взе още двама играчи в последния ден на прозореца. Това са Зак Джоунс от Сидни и Дан Бътлър от шампиона Ричмънд.

Джоунс пристига при „Светците“ заедно с избор 56 през тази и място в четвърти кръг догодина за сметка на билети с номера 32 и 76 за тазгодишния и избор в трети кръг на драфта след следващия сезон.

Бътлър струваше избор 56, получен от Сейнтс по сделката с Джоунс.


Високият голмайстор Джош Дженкинс смени Аделейд с Джийлонг. Ветеранът пристига при Кетс след 9 сезона с екипа на Кроус, в които има 147 мача и 296 гола. Заедно с него „Котараците“ получават място в трети кръг на драфта догодина. „Враните“ бяха компенсирани с избор 37 през тази.


Ейдън Боднар премина в състава на Норт Мелбърн от финалиста през изминалия сезон Г. У. Сидни. „Гигантите“ се разделиха и с избор в четвърти кръг на драфта догодина, но получиха в замяна такъв в трети.


Последният трансфер за прозореца бе този на Джеймс Ейш, който премина от Колингууд във Фриментъл. 23-годишният полузащитник пристигна при Магпайс през 2016 г. след 2 сезона с екипа на Бризбън. В кариерата си той има 82 мача и 23 гола.

Докърс получиха избор 69 в драфта през тази година и място в трети кръг на този догодина, разделяйки се с билети за втория и четвъртия кръг следващата година, които вече са при Магпайс.


Трансферният период приключи в 19:30 мелбърнско време. Отборите могат да разменят единствено избори в драфта до 22. ноември, както и в първия ден на самия драфт 5 дни по-късно.

Петък, 18.10.

Дан Ханебъри е счупил крак след като е стъпил накриво на стълбит в къщата на сестра му в Пърт в петък. В понеделник халфът на Сейнт Килда ще претърпи операция, за да му бъде поставен пирон.

Ханебъри изигра едва 5 мача в първия си сезон като „Светец“, отново заради травми.