Понеделник, 07.10.

В 09:00 ч. мелбърнско време бе открит прозореца за размени. Отборите могат да сключват сделки с играчи с действащи договори в замяна за други играчи и/или избори в тазгодишния драфт, както и в драфта следващата година. Всички сделки трябва да бъдат финализирани до 19:30 ч. мелбърнско време на 16.10. (сряда). Разлика правят единствено размените на избори в драфтовете, които могат да бъдат осъществявани чак до 22.11. (петък) в 14:00.


Адам Томлинсън вече е играч на Мелбърн след 139 мача в рамките на 8 сезона с екипа на финалистите от тази година Г. У. Сидни. Халфът премина в състава на „Демоните“ като свободен агент, след като не му бе предложен нов договор, въпреки че игра в 25 от 26 мача на „Гигантите“ през изминалия сезон, пропускайки единствено първата седмица от Финалите.


Джейми Елиът отхвърли офертите на Мелбърн и Бризбън и подписа нов договор с Колингууд. Настоящият контракт на лекия нападател изтичаше в края на годината.

27-годишният футболист има 105 мача и 164 гола през кариерата си, която явно ще завърши в клуба, в който започна.

Сряда, 09.10.

Първата сделка от същинския „трансферен прозорец“ е факт. Тим Кели най-накрая се завръща в родната си Западна Австралия. Шампионът от 2018 г. Уест Коуст си осигури услугите на халфа, плюс избори в третия кръг на драфтовете през тази и следващата година. Джийлонг в замяна получава избори 14, 24, 37 и избор в първия кръг догодина.

За да се случи преминаването на Кели при „Орлите“ помогнаха и Есендън, разменили 37. и 53. място в драфта за съответно 33. и 57.

За два сезона при „Котараците“ халфът има 48 мача и също толкова голове. Кели бе определен в идеалния състав на сезона и завърши в челната петица в надпреварата за медала „Браунлоу“. Желанието на футболиста да играе в отбор от Пърт е свързано с намерението му да е близо до семейството си. Две от трите му деца са със заболявания от аутистичния спектър.


Схема на Европейското първенство.

Започна Европейското първенство по австралийски футбол. Четвъртото издание на турнира е първото, в което отборите играят в пълен състав от 18+4 футболисти на терен в пълен размер. 6 нации мерят сили при мъжете, а три от тях се срещат и в схемата при дамите. Основен фаворит за титлите и в двата пола са домакините от Великобритания. Отлични шансове имат и Ирландия, а при мъжете хегемонията на тези две страни може да наруши съставът на Дания.

Надпреварата в Лондон продължава до събота, 12. октомври.

Участващите национални отбори:

Мъже

Ирландия
Германия
Дания
Великобритания
Франция
Хърватска

Жени

Великобритания
Ирландия
Германия

Резултати:

Мъже
Група „А“
Ирландия – Германия 71:1
Дания – Ирландия 28:2
Германия – Дания 1:25
Група „Б“
Великобритания – Франция 33:1
Хърватска – Великобритания 9:28
Франция – Хърватска 14:27

Жени
Групова фаза, първи кръг
Великобритания – Ирландия 0:70
Германия – Великобритания 8:1
Ирландия – Германия 57:0

Четвъртък, 10.10.

Четириктратният шампион с Хоуторн Грант Бърчал вече е играч на Бризбън. 31-годишният защитник изигра 248 мача за 14 сезона при „Ястребите“, но отхвърли последната им оферта за нов договор и премина при „Лъвовете“ като свободен агент.


Грейтър Уестърн Сидни и Сейнт Килда размениха избори в драфта. „Гигантите“ получиха 6. и 59. място за сметка на 12. и 18., отишли при „Светците“.


Във втория състезателен ден на Европейския шампионат бяха определени финалистите при двата пола. При мъжете това са Дания след категорична победа над Хърватска и Великобритания, надвили Ирландия в корав мач. При дамите за титлата ще спорят Ирландия и Германия. Мачовете за златните медали са в събота, както и този за бронза при мъжете.

В плейофът за 5. място при мъжете Франция победи Германия.

Резултати:

Мъже
Полуфинали
Дания – Хърватска 59:4
Ирландия – Великобритания 30:48
Плейоф за 5. място
Германия – Франция 2:63
Жени
Групова фаза, втори кръг
Великобритания – Германия 1:8
Ирландия – Великобритания 58:0
Германия – Ирландия 0:34

Петък, 11.10.

Спортният директор на Аделейд Брет Бъртън е бил освободен от шефовете на тима. Заедно с него напуска Сам Кампорейл, който бе помощник-треньор. Кроус все още са без наставник.


Защитникът Сам Фрост премина от Мелбърн в Хоуторн. За 8 сезона в Лигата 26-годишният футболист има 91 мача и 8 гола с екипа на Грейтър Уестърн Сидни и този на „Демоните“.

Любопитно е, че „Ястребите“ не само привлякоха играч на позиция, овакантена с напускането на Грант Бърчал преди ден и едон от защитниците, показали израстване през изминалия сезон, но и се придвижиха напред в драфта, както и увеличиха броя на изборите си. Хоукс се разделиха с избор 50. за тази година и избор във втори кръг догодина, получавайки билети с номера 42. и 61. за драфта тази година, както и място в четвърти кръг на този догодина.


Същевременно Димънс привлякоха крилото Ед Лангдън от Фриментъл. 23-годишният футболист бе част от „Докерите“ от 2014 г. насам, бе сред най-стабилните играчи на тима в последните 2 години, но през целия изминал сезон се коментираше, че той най-вероятно ще се завърне в родния си щат Виктория.

Като компенсация Фрио получава избори в драфта 22. и 79. за тази година и място във втория кръг догодина. Заедно с Лангдън Мелбърн получава и избор 26. и билет в четвъртия кръг догодина.


Уест Коуст и Бризбън размениха избори в драфта. „Орлите“ получават билети 46. и 91. в замяна на 52. и 64. място, които отиват при „Лъвовете“.

Събота, 12.10.

снимка: Дани Радис

Отборът на Великобритания е Европейски шампион в първото издание на надпреварата в пълен формат (18+4 играчи в отбор) след успех във финала над състава на Дания. „Булдозите“ защитиха титлата си от 2016 г. и за втори път си тръгва със златото от европейски първенства.

Трети остана съставът на Ирландия, надвил Хърватска в мача за бронза.

При дамите Ирландия грабна златото след победа във финала над Германия. „Баншите“ завършиха турнира не просто без загуба, но и без допусната точка в петте си мача.

Резултати:

Мъже
Финал
Дания – Великобритания 14:48
Плейоф за 3. място
Хърватска – Ирландия 2:80
Жени
Финал
Ирландия – Германия 102:0