Ричмънд – Карлън, Есендън – Аделейд и Хоуторн – Колингууд на старта на сезона в AFL

Шампионът Ричмънд ще започне защитата на титлата си с домакинство срещу Карлтън в традиционния откриващ мач на шампионата в AFL, а седмица по-късно ще гостуват на Аделейд Кроус в повторение на Големия финал от 2017 г. Това отрежда жребият за Редовния сезон в Лигата за 2018.

„Враните“ ще върнат визитата на Тайгърс в 16 кръг. „Тигрите“ са замесени и в още един традиционен сблъсък – Dreamtime at the G, когато те ще срещнат Есендън Бомбърс, а настоящите носители на титлата ще са на терена и по време на два от най-посетениите мачове за сезона в 6. или 19. кръг срещу Колингууд Магпайс.

Вицешампионите от Аделейд Кроус ще започнат своя поход към изплъзналия им се през септември „флаг“ срещу „Бомбардировачите“ от Есендън. Срещите им с градския съперник Порт Аделейд в „Шоудауна“ на Южна Австралия пък са в 8. и 20. кръг.

Великден ще настъпи още във втория кръг, така че хегемонът в Лигата в периода 2013-2015 г. Хоуторн Хоукс ще е символичен гост на Джийлонг Кетс в традиционния сблъсък за втория ден на Възкресение – Светли понеделник само седмица след старта на сезона. Магпайс и Бомбърс пък ще се срещнат в петия кръг в обичайния мач навръх националния празник ANZAC Day.

Иначе „Ястребите“ ще открият състезателната година срещу „Свраките“, а „Котараците“ срещат Мелбърн Димънс в дербито на двата най-стари клуба в AFL. По всяка вероятност това ще е и първият официален мач на Гари Аблет-Джуниър след завръщането му в родния клуб.

Други два претендента за титлата – Сидни Суонс и Порт Аделейд, започват сезона срещу двата отбора от Западна Австралия. „Лебедите“ гостуват на Уест Коуст Ийгълс, докато Пауър е домакин на Фриментъл Докърс. Срещите между „Орли“ и „Докери“ са съответно в 6. и 20. кръг, докато дербито на Ню Саут Уелс между Суонс и Грейтър Уестърн Сидни ще гледаме в 3. и 22. рунд.

1. кръг
Ричмънд-Карлтън112:95
Есендън-Аделейд Кроус99:87
Сейнт Килда-Бризбън107:82
Порт Аделейд-Фриментъл110:60
Голд Коуст-Норт Мелбърн55:39
Хоуторн-Колингууд101:67
Г. У. Сидни-У. Булдогс133:51
Мелбърн-Джийлонг94:97
Уест Коуст-Сидни Суонс86:115

AFL ще акостира за втори път в Китай е в 9. кръг, когато Порт Аделейд и Голд Коуст Сънс ще се завърнат в Шанхай.

С най-малко значение за битката за титлата от щатските съперничества се очаква да бъдат мачовете на отборите от Куийнсленд. Бризбън Лайънс и „Слънцата“ ще се срещнат в 5. и 22. кръг.

„Дербито на Австралия“ – най-яростното съперничество в Лигата, между закъсалите в последните години Колингууд и Карлтън, е сякаш вдъхновено от числото π и ще се проведе съответно в 3. и 14. рунд.

Пълния списък с мачовете, датите и часовете на провеждането им в българско време, вижте на страницата ни с Програма и резултати на Редовен сезон 2018.