Варна Димънс приема София Магпайс в откриващия мач на първия сезон по австралийски футбол в България. Срещата е тази събота, 26. юни, от 16:30 ч. на градския стадион в Аксаково и ще се проведе във формат 7 срещу 7 с неограничени смени. Входът за публика е безплатен.

Мачът в Аксаково не е първият за австралийския футбол в България през тази година. Макар и извън формата на родното първенство, през май на стадион „Пловдив“ беше проведена т. нар. „Купа на играчите“, в която състезателите от София и Варна играха в смесени отбори. Футболистите на варненци показаха по-добра спортна форма в този двубой и така „Демоните“ влизат като фаворити в съботния сблъсък срещу страдащите от повече кадрови проблеми „Свраки“.

Австралийският футбол извървя дълъг път в България през последните 3 години. Дебютът на този нов за нашата страна спорт, наричан още ози рулс и фути, стана факт през април 2019 г. Тогава София Магпайс бе домакин на хърватския Загреб Хоукс на стадиона в кв. Требич. По-късно през същата година „черно-белите“ от София гостуваха в Дания на Оденсе Лайънс.

През септември 2020 г. отново в Аксаково пък беше изигран първият двубой между два български състава. Гостите от София надделяха с повече опит над варненските си домакини, за които това бе първи мач след сформирането им. Срещата бе част от първото издание на „Фестивала на футбола“ на европейската федерация по австралийски футбол AFL Europe.

Пандемията от Covid-19 не позволи на двата състава да изиграят подготвителни приятелски мачове. Тъкмо заради коронавируса и невъзможността за международни срещи AFL Bulgaria взе решението да започне първенство с едва два отбора. През 2021 г. съревнованието им ще бъде в рамките на четири мача – по два пъти на разменено гостуване. Победителят във всеки мач ще взема по 2 точки, а в малко вероятния сценарий на равенството – една. При равен точков актив титлата ще бъде решена в пети мач на неутрален терен.