Позициите на терена

Обичайното изписване на играчите на терена става както следва:

Фул-бековеПокет-бекЦентр. фул-бекПокет-бек
Халф-бековеФлангови халф-бекЦентр. халф-бекФлангови халф-бек
ХалфовеКрилоЦентърКрило
Вн. нападателиФланг. лек нападателЦентр. външ. нападателФланг. лек нападател
Втр. нападателиПокет-нападателЦентрален нападателПокет-нападател
Он-болъриРъкменРък-роувърРоувър
СмениСмянаСмянаСмяна
Смяна

 

Защитници

В собствената 50-метрова зона играят фул-бековете и халф-бековете. Тяхната основна задача е да предотвратят отбелязването на гол от съперника като отнемат топката или я избиват, за да не позволят улавянето ѝ от противниковите нападатели.

Халфове и он-болъри

Халфовете се състоят от две крила и централен полузащитник, като фланговите играчи имат за цел да използват пространствата около централния квадрат и да търсят бърза атака. Центърът обикновено подхранва бързите си съотборници по крилата, но също така често изпълнява функциите на роувър (виж по-долу).

Он-болърите (или още „фолоуъри“) са три различни позиции: Ръкмен, рък-роувър и роувър.

Ръкменът е висок състезател, който скача за високите топки при начално потупване, спорна топка или баундри. Рък-роувърът обикновено се намира в близост до ръкмена и се опитва да улови топката след хит-аута на колегата си. Роувърът е с основна функция да търси позиция около спорните топки и скупчвания на играчи около топката в опит да я овладее и „изчисти“ спорната ситуация в полза на своя отбор.

Нападатели

Атакуващите състезатели също идват в две линии – вътрешни и външни нападатели, спрямо отдалечеността им от точковите зони. Централните нападатели в двете линии са високи състезатели и търсят високите топки в опит да уловят марк или да „отведат“ висок защитник встрани и да дадат шанс на по-ниските си колеги да уловят топката. Фланговите нападатели използват скоростта си за да отворят пространства за себе си или съотборниците си.

Научете повече

Вижте още на страниците Правилата в австралийския футбол и Схема на финалите в AFL.