Голд Коуст Сънс

Голд Коуст Футбол Клуб носи прозвището Сънс („Слънцата“) и стартира участието си в Австралийската футболна лига през 2011 година. Клубът изиграва първия си двубой в подготвителната купа NAB Cup през февруари 2011, а първият официален мач датира от първи кръг същата година, два месеца по-късно.

Клубът е създаден като консорциум с името „GC17“, което идва да покаже, че дружеството ще се бори за лиценз на седемнадесети клуб в AFL. На 31. март 2009г. клубът получава предварителен лиценз за участие в лигата със стартирането на сезон 2011. През 2010 бива свикана пресконференция, на която са обявени прозвището, емблемата, химна и трите екипа на новия отбор.

Колд Коуст печели първата си победа в AFL на 23. април 2011, обръщайки Порт Аделейд на AAMI Стейдиъм. Сънс изостават с 40 точки на последната почивка, но през последната четвърт се завръщат за победа с 3 точки разлика, след като Джъстин Уестхоф от състава на Порт пропуска от свободен удар след сирената. Майкъл Ришители е определен за играч на мача.