Хоуторн Хоукс

Футболен клуб Хоуторн с прозвището Хоукс е професионален футболен клуб по Австралийски футбол в AFL. Основан през 1902, той е най-младият викториански клуб в АФЛ, достигнал 12 пъти шампионската титла в VFL/AFL. Известен е с това, че е печелил титли във всяко едно десетилитие – 60те, 70те, 80те, 90те, както и през двете десетилетия на 21. век. Отборът играе със златисто-кафяви раирани екипи. Мотото на тима е „С делата ще ни запомнят!“

„Ястребите“ произхождат от вътрешно-източната част на Мелбърнското предградие Хоуторн, където се намира Гленфъри Овал, бивша административна и тренировъчна база на клуба. През 2006г. отборът се мести в Уейвърли Парк в средата на главната база на привържениците си – във външните източни части на Мелбърн. Домакински мачове на тима се играят на Мелбърн крикет граунд, а от 2007 година насам Хоуторн играят поне четири мача на техният втори стадион – Йорк Парк, базиран в Лаукенстън, о-в Тасмания.

Отборът участва и във сегашната ВФЛ(Викторианска Футбола Лига) под името Футболен клуб Бокс Хил Хоукс.

„Ястребите” са отборът от Мелбърн с най-много фенове извън щата. Шампионските титли от 2013, 2014 и 2015 година привличат все повече и повече привърженици. Всяка седмица от редовния сезон клубът организира томбола, като спечелилият фен облича екип с номер 1 и така подканва за подкрепа в предстоящия, може да се снима с играчите и дори да прекарва с тях време на тренировъчните занятия. Ръководство и играчи обожават феновете си, като факт за това е, че никой от отбора не носи екип с номер 1, който е изваден от обръщение в чест на привържениците.