Бризбън Лайънс

Бризбън Лайънс е клуб от Австралийската футболна лига, базиран в столицата на щата Куийнсленд Бризбън. Основан е през 1996г. след обединение на Фицрой Лайънс и Бризбън Беърс. Заедно с Джийлонг и Хоуторн, „Лъвовете“ са на първата позиция по успехи в лигата през XXI в., изигравайки 4 последователни финала от 2001 до 2004 и печелейки първите три от тях.

Тимът играе домакинските си мачове на митичния стадион „The Gabba“ (Габа).

През 1996 създаденият 10 години по-рано Бризбън Беърс се радва на най-добрия си сезон дотогава, стигайки до Предварителен финал срещу станалите впоследствие шампиони Норт Мелбърн. Въпреки това клубът е в изключителни финансови затруднения и изход от кризата не се вижда.

От друга страна Фицрой Лайънс, един от основателите на VFL/AFL, е на опашката в класирането през по-голямата част от последните 4 десетилетия. Те завършват последни в две последователни години, макар и да имат в състава си няколко обещаващи младоци. Клубът е в сериозни затруднения и извън терена – Фицрой са без постоянен дом от 1966 и са пред угрозата от фалит още от 1986г. Така след края на сезон 1996 се учредява Бризбън Лайънс.