Сезонът в AFL Bulgaria ще претърпи сериозна промяна. Лигата и трите български отбора по австралийски футбол одобриха серия от решения, които ще доведат до скъсяване на настоящия сезон, но следващият шампионат ще започне почти веднага.

Първоначално се предвиждаше през септември, октомври и ноември София Магпайс и Варна Димънс да изиграят 2 мача на разменено гостуване преди евентуален Голям финал на неутрален терен. Вместо това двата тима директно ще се срещнат в решителен мач на 16. октомври в София след като размениха по една победа през пролетта на тази година.

Информация

ДатаЧасПървенствоСезон
събота, 16.10.202116:00AFL Bulgaria2021

Стадион

Стадион Требич

Причините за промяната са две. От една страна се целѝ непосредствено намаляването на разходите за пътуване и нощувки на двата отбора, които щяха да са породени от мачове на неутрален терен. В бъдеще финалите ще са с домакинство на ротационен принцип. По-мащабният и дългосрочен ефект обаче е, че това ще позволи следващият сезон да започне веднага.

Шампионатите от сега ще започват през есента и ще завършват през пролетта, вместо досегашната система пролет-есен. „Свраки“ и „Демони“ се споразумяха за новите начало и край на сезоните поради негативния ефект на летните отпуски върху тренировъчния процес в периода от юни до септември.

За новия отбор Бургас Хоукс пък това е шанс да се включи в шампионата през есента на 2022 г. За тях щеше да е невъзможно да го направят от пролетта на следващата година и щеше да им се наложи да чакат най-рано до пролетта на 2023 г.

Програмата на Сезон 2021/2022 все още предстои да бъде уточнена, но към момента е известно, че Варна ще е домакин на откриващия мач в края на тази есен, както и на Големия финал в края на пролетта на 2022г.