Ричмънд е шампионът на Австралийската футболна лига за Сезон 2019! Тайгърс спечелиха втора титла в рамките на 3 години след разгром над дебютиралите на Голям финал Грейтър Уестърн Сидни.

„Тигрите“ доминираха над Джайънтс през целия мач и заслужено стигнаха до успеха. С цели 5 гола за победителите се отче Джак Рийволд, а 4 добави Дъстин Мартин.

До последно под въпрос за мача бе капитанът на „Гигантите“ Фил Дейвис, който изпитваше болки по време на загрявката. Все пак той бе в състава на своя тим и изведе своите съотборници на терена. Минути по-късно Трент Кочин и неговите съотборници си припомниха тяхното излизане на голямата сцена преди 2 години, когато надвиха Аделейд в мача за титлата.

Двубоят започна с 16-минутно надлъгване, в което нито един от двата отбора не успя да намери 6-точковата зона. Въпреки това играта бе интензивна и бърза и бе само въпрос на време някой от големите голмайстори на терена да се отпуши. Направи го най-резултатния в Лигата за този сезон Джеръми Камерън при оставащи 4 минути до първата почивка. 3 минути по-късно Дъстин Мартин върна гола, а Даниел Риоли изведе Тайгърс със 7 точки напред с точен изстрел със сирената.

Това развитие в края на първата четвърт сякаш разочарова „Гигантите“, които не успяха да намерят себе си през втората част. Вместо това Джак Рийволд вкара цели 3 гола от общо 5 за Ричмънд срещу 0 за отбора от Западен Сидни през тези втори 20 минути игра. Така „Тигрите“ се оттеглиха на голямата почивка с 35 точки преднина.

„Гигантите“ се нуждаеха от гигантско второ полувреме, но „жълто-черните“ продължиха с доминацията. Дъстин Мартин оформи своя хеттрик, а дебютантът Марлиън Пикет вкара първия си гол в AFL. Освен това халфът бе в основата на голяма част от головете на Ричмънд в мача и по нищо не личеше, че това е първият му мач в Лигата. В края на третата част Г. У. Сидни най-сетне отбелязаха своя втори гол чрез Джейкъп Хопър, но Иван Солдо малко по-късно върна попадението за да гарантира спокойна последна четвърт на „Тигрите“.

С 62 точки преднина и само 20 оставащи минути, последната част беше протоколна. Вместо да върнат газта, Тайгърс все пак искаха да надвкарат Джаянтс. Хари Химелбърг вкара третото попадение в сметката на „оранжевите“. Джак Рийволд отбеляза своя четвърти гол, а 2 минути преди края новите шампиони преминаха границата от 100 точки с попадение на капитана Трент Кочин. Дъстин Мартин вкара своя четвърти гол 44 секунди преди края, а мигове преди сирената Рийволд вкара своя пети, с което оформи и крайното 114:25.

Резултати

Отбор1/41/23/4КРГоловеБихайндиТочки
2.37.513.917.121712114
1.21.62.73.73725

Носител на медала „Норм Смит“ за най-полезен играч на Големия финал стана Дъстин Мартин, като това е второ отличие за суперзвездата на Ричмънд. Освен четирите гола номер 4 се отчете и с 22 притежания и 4 марка. Над всички за Г. У. Сидни бяха Тим Таранто и Хийт Шоу със съответно 30 и 29 притежания.

Победата е 12-а поредна за Тайгърс, който не са губили мач в последните 3 месеца. През 2020 г. те ще носят на гърдите си златното лого на AFL като защитаващи титлата си шампиони в опит за дубъл. За Джайънтс остава горчивият урок от първото им участие на Голям финал.