Спрете първенството, два кръга бяха достатъчни!

Стига! За две седмици сезонът в Австралийската футболна лига успя да събере и после рязко да раздели границите на кръвното ми налягане няколко пъти, да намали продуктивността ми на работното място с до 48% и да раздразни половинката ми в живота.

Така че – достатъчно, сезонът може да прикючи тук и всички да се върнем пак в спокойствието на скуката. И без това за 2 седмици успяхме да разберем доста неща. Важни неща, все такива, които ни тормозеха през цялата 6-месечна пауза след триумфа на Ричмънд на Големия финал през септември миналата година. Например вече знаем, че

„Тигрите“ ги чака тежък сезон

в защита на титлата. Дъстин Мартин и компания първо победиха по-трудно от очакваното Карлтън, а после получиха звучен шамар от сребърния медалист Аделейд в повторение на Гранд файнъл 2017. „Враните“ успяха да неутрализират силните страни на атаката на Тайгърс, Мартин стигна до топката едва 24 пъти, а защитата скърца, въпреки че в нея е един от най-стабилните бранители Алекс Ранс. Като стана въпрос за Кроус, трябва да отбележим и че

Тейлър Уолкър е X факторът за „Враните“.

Текс пропусна гостуването на Есендън в първия кръг и нещата не изглеждаха никак добре, но той успя да поведе своите съотборници към частичен реванш от Ричмънд. Освен това халфът Рори Лейрд се превръща в моторът в центъра на терена за вицешампионите със съответно 42 и 40 притежания в изминалите 2 кръга.

Друг футболист обаче е номер 1 по притежания. В историята на Лигата! Един ненавършил 25 години халф записа 54 докосвания в първия кръг.

Том Мичел е новата звезда на Хоуторн,

а „Ястребите“ още носят шампионското в себе си. Постижението на Мичел е още по-впечатляващо на фона на факта, че в състава на Алистър Кларксън рядко някой изпъква, тъй като всичко е подчинено на отборната игра. Дошлият през миналата година от Сидни халф успя да направи „едва“ 40 притежания във втория кръг и отново бе сред най-полезните за Хоуторн, които са сред едва четирите отбора с пълен актив. Говорейки за Хоукс трябва да отбележим, че Шон Бъргойн ще е извън игра за първи път от 2013 г. насам. След 103 последователни двубоя на терена, ветеранът ще трябва да гледа своите от трибуните, докато лекува травма.

Сред непобедените са също Грейтър Уестърн Сидни и Голд Коуст. Спокойно можем да твърдим, че

двата най-нови отбора в AFL вече са пълноправни членове

на Лигата. Макар че съперниците им в първите 2 седмици да не бяха особено тежки, и двата тима се представят на ниво. Стивън Конилио се очертава като лидер в халфовата линия на Джайънтс, докато напред блестят Тоби Грийн и Джонатън Патън. Том Линч пък е по-резултатен от всякога за Сънс.

Като говорим за резултатност, следва да отчетем и че

трансферите на Порт Аделейд са тотален успех,

особено що се отнася до нападението на тима. Новите попълнения Джак Уатс и Стивън Мотлоп изглеждат като решението за проблемите на Пауър пред гола в последните 2 години. Макар самите те да не са най-резултатните за „Светкавиците“, те помогнаха за правилното оформяне на нападателните линии, благодарение на което Порт унижиха Фриментъл в първия кръг и отбелязаха цели 14 гола на традиционно силният в защита тим на Сидни. Пауър имат в резерва друго ново попълнение в атака – изключително опитния доказан голмайстор Лидзи Томас, който все още не е дебютирал за първия отбор на новия си клуб.

Доказа се и друго –

лесно е да спечелиш титла, трудно е да запазиш нивото.

Изпита го на гърба си съставът на Уестърн Булдогс. Шампионите от 2016 г. са последни в класирането точно 2 години и 6 месеца след като изненадващо, но заслужено, триумфираха със златните медали на гърдите си. „Кучетата“ записаха 2 изключително тежки загуби, а програмата им в следващите седмици е не по-лека, което със сигурност трябва да е сигнал за тревога за Люк Бевъридж.

Но най-вече си припомнихме добре позната истина –

AFL е зрелище, на което не можем да се наситим

и никоя доза от него не може да е достатъчна. Всеки мач е непредвидим, всеки може да победи всеки, а красивите изпълнения са в изобилие. Нека шоуто продължи!