5 отбора в битка последните два билета за септември

Краят на Редовния сезон настъпва с 23. кръг, когато ще разберем кои ще са тимовете, които ще си оспорват титлата на AFL. В откриващия мач в петък шампионите от Уестърн Булдогс се нуждаят от изразителна победа над Хоуторн, но класирането им за Финалите няма да е сигурно дори тогава, а ще зависи и от развоя на срещите на другите претенденти за място в топ 8. За Хоукс последен мач ще изиграе капитанът Люк Ходж (вдясно на снимката), който приключва професионалния си път като състезател.

В първия двубой в събота Мелбърн трябва да постигне успех над Колингууд, за да получи и последния печат на своята виза за септември. Равенство също влиза в сметките, а дори и при загуба Димънс отново имат шанс да играят Финали. „Демоните“ дори могат да стигнат и до място, което ще им отреди домакинство на Елиминационния финал с тяхно участие.

Останалите 3 мача от спора за последните 2 места в топ 8 са в неделя – Есендън е домакин на Фриментъл, Стейнт Килда ще се изправи срещу Ричмънд, които при загуба могат да изпуснат четвъртото място, а Уест Коуст приема лидера в класирането Аделейд, като Кроус ще са амбицирани за победа, за да стартират надпреварата към титлата от пол позишън.

Жребият отрежда и финал за „дървената лъжица“. В опит да избегнат последното място в класирането в събота се срещат Бризбън и Норт Мелбърн, но загубилият ще получи право да избира първи в драфта преди началото на следващия сезон, така че има и утешителна награда.

Порт Аделейд или Сидни могат да се възползват от грешка на Ричмънд и да завършат в топ 4. Пауър приемат Голд Коуст на Аделейд Овал, а Суонс са домакини на Карлтън, като и двата мача са в събота.

Отново в събота е и битката между втория и третия във временното класиране. Грейтър Уестърн Сидни са само на 2 точки от Аделейд и при загуба на „Враните“ в неделя и победа за „Гигантите“ над „Котараците“ като гости отборът от Западен Сидни ще завърши като победител от Редовния сезон. Шансовете Кетс да направят това са малки, тъй като минават през два разгрома – в тяхна полза над Джайънтс и на Уест Коуст над Аделейд. Въпреки това победа за тях на Симъндс Стейдиъм ще означава, че в първата седмица от Финалите те ще срещнат същия този съперник на същия стадион, вместо да са гости на ГУС или дори по-лошо – на Кроус.