Порт Аделейд и Голд Коуст с исторически сблъсък в далечен Китай в 8. кръг

Порт Аделейд и Голд Коуст ще забият знамето на AFL извън Австралия и Нова Зеландия. За първи път мач от Редовен сезон ще се изиграе в Китай. Феновете на символичния гост Пауър (макар клуба да пое цялата организация на двубоя, а Сънс да са вписани като домакин поради административни причини) изкупиха билетите за 11-хилядния Джиангуан Спортс Стейдиъм в Шанхай за часове, а момчетата от Златния бряг ще опитат да спечелят сърцата на местната публика и благодарение на факта, че цветовете на екипите им съвпадат с тези на китайското знаме.

Освен историческия характер, мачът в неделя ще даде яснота и за това къде се намират двата тима след първата 1/3 от сезона.

Голд Коуст лети за Шанхай (макар и със забавяне на полетите) след победа с 25 точки над Джийлонг, с която върнаха надеждите за добро представяне през годината, а успех над Порт ще им осигури четвърта победа при 4 загуби. Завръщането на ко-капитана Стивън Мей и полузащитника Дейвид Суолоу се оказа изключително полезно срещу Кетс и се очаква ефектът от присъствието им на терена да е същото и сега. Статистиката показва, че Сънс са отбора с най-много притежания средно на мач през 2017 г.

Порт Аделейд пък записа загуба у дома срещу Уест Коуст, която е тяхна трета от началото на сезона, като победата тук е изключително важна за затвърждаването на Пауър в битката за Финалите. Планът на „Светкавиците“ този сезон е да изпращат топката максимално често в 50-метровата зона на съперника, но това не винаги се оказва полезно, тъй като ефективността на пасовете към нападателите определено не е на желаното ниво, може би поради факта, че бившият играч на Сънс Чарли Диксън е единствения висок и мощен за Пауър в предни позиции.

В останалите двубои от кръга Уест Коуст приема в Пърт шампиона Уестърн Булдогс в петък. В събота Хоуторн е домакин на Бризбън, Ст. Килда и Карлтън се срещат в мелбърнско дерби, Грейтър Уестърн Сидни ще търси успех у дома срещу Колингууд, Джийлонг гостува на Есендън, а Аделейд ще опита да се върне на победния път срещу Мелбърн. В неделя Ричмънд приема Фриментъл, а Норт Мелбърн ще опита да запише победа срещу закъсалия Сидни, постигнал първи успех за сезона едва в миналия кръг.