Архитектът на титлата

Само преди ден този човек успя да пренапише история на AFL и тази на клуба си, вдигайки трофея, след като Уестърн Булдогс победиха сочения за фаворит отбор на Сидни Суонс. Естествено, не можем еднозначно да посочим него за причината за това, но Люк Беверидж положи основата на нещо голямо, което доказа мощта си именно тази година, печелейки титлата на Сезон 2016.

Едва ли на 14 ноември 2014 година, когато той бе посочен за старши треньор на „Кучетата” някой си е мислил, че той и младоците на терена ще успеят да вдигнат трофея само два сезона по-късно.

Бивш играч на Мелбърн, Фуутскрей и Сейнт Килда, Беверидж е изиграл общо 118 мача, в които е отбелязал 107 гола. Започва треньорската си професия в аматьорски клуб в щата Виктория, с който става първенец в три поредни години и показва огромния си потенциал в треньорската професия. След това се прехвърля в Колингууд като помощник треньор, като печели трофея през 2010. Само след година прекъсване – през 2012, той се прехвърля в Хоуторн, където започва и работата му като помощник на Алистър Кларксън и по-специално в защитната формация на тима. Резултатите са на лице. Хоукс са шампиони и през 2013 и през 2014, докато Люк е в треньорския щаб.

Назначен като старши треньор на отбор завършил предходния сезон на едва 14. позиция през 2014 година, никой не предполага, че клуба ще пожъне такъв успех. През едва първия му сезон начело на клуба, Уестърн Булдогс достига до престижното 6 място и взема участие във Финали. Асоциацията на треньорите в лигата го обявява за най-добър треньор както през 2015, така и през 2016.

minson-bev-620x370

На награждаването за трофея разбрахме и що за човек е Люк. Той преотстъпи медала си и го окичи на врата на контузения капитан на тима Боб Мърфи. Легендарният защитник на клуба изстрада всеки миг от сезона на отбора, докато в самия край успя да вдигне трофея заедно със съотборниците си.

Естествено не можем да подминем футболния директор Матю Крофт и особено президента Питър Гордън за заслугите им в успеха на клуба. Те заедно с всички играчи и фенове през годините изстрадаха най-дълго чаканата втора титла на който и да е отбор в лигата, 62 години!

По всичко личи, че Люк Беверидж е роден за треньор. В който и клуб да е той, те неизменно са първенци. Дали ще успее да запази шампионския ореол около отбора и да го направи хегемон, остава да разберем през следващите сезони.